Tavan boyasına ne kadar su katılır?

Tavan boyasına ne kadar su katılır?

Tavan boyama, boya ve badana sırasında yapılan önemli bir uygulamadır. Duvarları estetik hale getirmek ve evin kalitesini yükseltmek amacıyla uygulanması gerekse de çoğunlukla ihmal edilir. 

Tavanı boyamadan önce yapman gerekenler

Boyama işlemini daha rahat yapabilmek için odadaki eşyaları çıkarmalı; odada kalan eşyalarına boya bulaşmaması için üzerlerini mutlaka örtmelisin. Avize, armatür gibi parçaları sökmeli ve delikleri, alçıyla kapatmalısın. Sökülemeyen aksesuarlar varsa, doğru bir kaplama malzemesi ile korumalısın. Tamir edilmesi gereken kısımları, kazıyarak hasarlı dokuyu iyice dökmeli; alçı veya su bazlı iç cephe tamir macunu benzeri malzemelerle onarmalısın. Kurumasını bekledikten sonra istersen, zımparalama yapabilirsin.

Tavan boyası nasıl yapılır?

Tavanı boyamak için ihtiyaç duyacağın malzemeler: tavan boyası, boş bir kova, uzun tüyleri olan ve 20-25 cm’lik plastik rulo, 4 numaralı kestirme fırçası, ayarlanabilir teleskopik sap veya merdiven ile duvarları boyamayacaksan; maskeleme bandı. Düzgün bir uygulama yapabilmek için tavan ile duvarların kesişim noktalarını maskeleme bandı ile kaplamalı ve tavanı boyamak için kullanacağın boyayı, yüzeye göre seçmelisin. Saten alçı yüzeylerde ince dolgulu bir tavan boyası kullanarak, çarşaf benzeri düz bir yüzey elde edebilirsin. Sıvalı bırakılmış tavanlar için dolgulu bir tavan boyası daha doğru olacaktır. Dolgulu boya sayesinde sıvanın görünümü engellenecek ve daha estetik bir tavan ortaya çıkacaktır.  Boyayı seçtikten sonra, etiket üzerinde yazan inceltme oranı ile tavan boyasını inceltmen gerekiyor. Çengellerinden boya kutusuna taktığın boya ızgarasında ruloyu birkaç kez çevirerek boyanın akma yapmasını engelleyebilirsin. Boya rulosunu fazla bastırmadan ilk kat boyayı sürmelisin. İkinci kat boyama işlemine geçtiğinde, ters yönlerde boyama yapmaya dikkat etmeli ve boya katları arasında yaklaşık olarak 2 saat beklemelisin.

Ne kadar tavan boyasına ihtiyacın var?

Tavan boyası 15 lt, 17.5 lt, 7.5 lt gibi farklı miktarlarda satılırken, ihtiyaç duyacağın boya miktarı; kullandığın boya markasına göre değişir. Boyanı kapatma gücü, boyanın kalitesi ile ilgili olduğu için kimi zaman 15 lt bir boya kutusu ile 2 oda boyarken, kimi zaman bir odayı bile boyaman mümkün olmaz. Etiketin üzerinde yazan inceltici miktarı, boya miktarını artırmaz; boyanın kapatma gücünü azaltır. Daha önce aynı renge boyanmış veya astar bir boya uygulanmış bir yüzey için daha az boya ile tavanı boyaman mümkün. Tavanın mevcut rengiyle boyamak istediğin rengi farklıysa daha fazla boya kullanmalısın. Yağlı boya ile boyamada daha az boya gerekirken, pürüzlü yüzeylerde boya miktarını artırmalısın.

Kaliteli ve uygun fiyatlı tavan boyalarını buradan alabilirsiniz.

Etiketler: Tavan boyasına ne kadar su katılır?
Eylül 16, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR